A PTKI kutatói is bekapcsolódnak a NATÉR-rendszer fejlesztésébe

2021. július 20.-én Zeteváralján került sor a NATÉR-workshopra az NSKI és a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat szervezésében. 

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat klímasérülékenységgel foglalkozó adatbázisának és térképmegjelenítő rendszerének (NATÉR) lehetséges fejlesztéséről és kiterjesztéséről tartottak munkaülést Zeteváralján, ahol a szervező intézmények mellett a romániai magyar kutatóintézetek képviselői vettek részt. A téma a klíma és a vízrendszerek sérülékenysége volt. Magyarországon közel egy évtizede működik a felhasználók (egyének, intézmények, önkormányzatok) számára ingyenesen elérhető NATÉR-rendszer. A fejlesztés keretében, ennek a rendszervek a Duna-medencére való, legalább részleges kiterjesztésének lehetőségét vizsgálták meg. Az anyaországi szakértők és projektvezetők a romániai régiókban folytatott kutatásokról, igényekről, adatelérési lehetőségekről, a sérülékenység típusairól tájékozódtak.

A Partiumi Területi Kutatások Intézete részéről Dr. Debrenti Edith és Dr. Szilágyi Ferenc vett részt a munkaülésen. Beszámoltak a Partium-specifikus kutatásokról, és a régionális sérülékenység fókuszairól.