A Magyar Tudományos Akadémia képviselőinek látogatása egyetemünkön

Második alkalommal szervezett nyílt tantermi előadást a Partiumi Területi Kutatások Intézete a Magyar Tudomány Ünnepén.

Az idei meghívottak Kocsis Károly akadémikus, az MTA Csillagászati és Földrajztudományi Kutatóintézetének igazgatója, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke és Tarnóczy Mariann az MTA határon túli tudományossággal foglalkozó osztályvezetője voltak.

A vendégeket és résztvevőket Szilágyi Ferenc, a partiumi kutatóintézet igazgatója köszöntötte. Kifejtette, hogy az ehhez hasonló események a részét képezik az egyetem újjászervezésének, professzionalizálódásának, és annak a tendenciának, amely a kárpát-medencei magyar tudományos műhelyekkel, az MTA-val és a felsőoktatási intézményekkel való kapcsolaterősítés irányába mutat.

A teltházas előadáson az ünnepi hangulatot Boros-Konrád Erzsébet és Jámbor-Fekete Erzsébet Liszt Ferenc műveiből összeállított zenei előadása teremtette meg.

Kocsis Károly, "a Kárpát-medence változó etnikai arculata az elmúlt fél évezredben" címmel tartott látványos vetített előadást. A hallgatóság információkat kapott az etnikai szerkezet feltérképezéséről, a népszámlálási adatok feldolgozásáról, a használt térképi alapokról és geoinformatikai rendszerekről, illetve a népszámlálásokat megelőző évszázadok nyelvi szerkezetének felméréséhez használható módszerekről. A prezentációban bemutatott térképek (1490-2011) atlasz formájában megjelent változata is bemutatásra került, amelyet a résztvevők cd-rom formájában haza is vihettek.

Tarnóczy Mariann, az MTA magyar tudományosságot integráló tevékenységéről beszélt. Bemutatta az MTA kárpát-medencei hálózatát, illetve a tengerentúlon létező és az MTA-hoz becsatlakozó magyar tudományos szerveződéseket. Bemutatásra kerültek azok a programok és források, amelyek ezt az integrációt előseíthetik. Említés szintjén szóba került annak a lehetősége is, hogy az akadémiánál határon túli magyar műhelyként frissen regisztrált PTKI a katalizátora lehet a Partium tudományos "megszervezésének".

 

 

Dsc 0468Dsc 0491Dsc 0448Dsc 0456Dsc 0483Dsc 0500

forrás: ptki.partium.ro