A társadalmi felzárkózásról szerveztek konferenciát a nagyváradi PKE-n

Társadalmi felzárkózás a Kárpát-medencében – Bölcsőtől az egyetemig címmel rendeztek kétnapos konferenciát a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen.

A konferencia témájával kapcsolatosan dr. Szilágyi Ferenc dékántól elöljáróban megtudtuk: „A Partiumi Keresztény Egyetem és a Debreceni Egyetem részvételével 2016-ban lezajlott egy roma-kutatás, a határ két oldalán élő roma közösségeket szerettük volna párhuzamosan felmérni, ez részben sikerült. Ennek a projektnek kapcsán megjelentettünk egy kötetet, erre figyeltek fel annak idején a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság munkatársai, egy szakmai kapcsolat alakult ki velük. Ők elindítottak egy konferenciasorozatot, amelynek harmadik állomása Újpest és Debrecen után Nagyvárad lett”. Bár maga a konferencia csütörtökön kezdődött, szerdán a résztvevők megérkezése után Bihardiószegen két informális intézménylátogatásra is sor került, amelyen megismerhették a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Pontját és a Diakónia Keresztény Alapítvány „After School” programját.

A konferencia csütörtöki megnyitóján dr. Hermán János református lelkipásztor tartott igei bevezetőt, felolvasva a szeretet himnuszát, illetve a Miatyánk közös elmondására hívva a jelenlevőket. Köszöntésében Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora megfogalmazta: a felzárkóztatáshoz az anyagiak mellett többek között bölcsességre, alázatra, szakmaiságra, irgalomra, segítőkészségre is szükség van, olyan szolgálat ez, amit csak belső küldetéssel lehet végezni. „Mi is szeretnénk a nagy régió magyar nyelvű közösségéért és a cigányságért, árvákért, szükségben élőkért tevékenykedni. Mivel a régió egyeteme vagyunk, mi elsősorban a Partiumban karoljuk fel ezt a támogatást. 2010 óta a regionális kutatások is felerősödtek egyetemünkön, 2015-ben megalakult a Partiumi Területi Kutatások Intézete. Ebben az évben az egyházi fenntartású gyermekotthonoknak tett az egyetem felajánlást” – mondta el az egyetem elöljárója, emlékeztetve arra a közelmúltban tett bejelentésre, miszerint az egyházi fenntartású gyermekotthonok lakói ingyenesen tanulhatnak tovább a PKE-n.

Langerné Victor Katalin, Magyarország belügyminisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy a rendezvényre elsősorban tapasztalatcsereként kell tekinteni. A szegénység elleni küzdelem általános értelemben véve megfoghatatlan, reménytelen, de egészen más értelmet nyer, ha a segítséget igénylő családokat, gyermekeket látjuk meg és teszünk értük – fogalmazott. A Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát egy épülethez hasonlította, amelynek alapja és tetőzete, a bölcsőtől az iskolai végzettségig minden elem egyaránt fontos; nem egy kacsalábon forgó palota, de minden hibájával együtt egy „lakható épület”.

Előadások

A plenáris előadások során dr. Szilágyi Ferenc dékán a résztvevők számára ismertette nemcsak a Partiumi Keresztény Egyetemet, hanem a térséget is, többek között a Partiumon egykor végighúzódó vásárvonalat. Felzárkózási szolgáltatások a gyermekek esélyeiért címmel tartott előadást Sörös Iván, a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője, amelynek során beszélt többek között a Magyarországon uniós projektként indult, mára szolgáltatássá vált Biztos Kezdet Gyerekházról, a Tanodáról, illetve a Roma Szakkollégiumról. Szántó Ildikó, a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese A gyermekvédelmi rendszer és családmegtartó szolgáltatások Bihar megyében címmel tartott előadást, amelynek során többek között kiderült: az elmúlt év végén jegyzett adatok szerint Bihar megyében a hivatásos nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek száma 607, ez kevesebb, mint a 2017-es adat (628), és a nevelőszülőknél elhelyezett gyerekek száma is csökkent (562 gyerek 2017-ben, 480 gyerek 2019-ben). Kiderült ugyanakkor az is, hogy csak az elmúlt év negyedik negyedévében 163 gyerek mindkét szülője, 893 gyerek egyik szülője, és 132 gyerek esetében az egyedülálló szülő távozott külföldre munkát vállalni.

János Piroska

Forrás:

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/a-tarsadalmi-felzarkozasrol-szerveztek-konferenciat-a-nagyvaradi-pke-n-2662032/?fbclid=IwAR0OffGYB4z0F0tXlA-dv1pzaS9DC8oVMx_ZyMglWiWSKYGzSiLPNsFJqZU

forrás: www.partium.ro