Magyarok a Kárpát-medencében konferencia

2016. november 17-18. között tartották Szegeden a MAGYAROK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN 2. című tudományos nemzetközi konferenciát.

A konferencia szervezője a Szegedi Tudományegyetem TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének adjunktusa, Szónokyné Ancsin Gabriellának volt. A tudományos eseményen több magyarországi egyetem és határontúli felsőoktatási intézmény képviselői is részt vettek, mint a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, az Újvidéki Egyetem, illetve a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskola. Résztvevők Magyarországról, Szerbiából, Amerikából, Ukrajnából és Romániából is voltak.

A plenáris- és a szekcióülések a szegedi Városházának a dísztermében, illetve a termeiben zajlottak, a polgármester nyitóbeszéde után. Plenáris előadást tartott Ludányi András emeritus professor, Ph.D, (Ohio Northern University), Hajdú Zoltán az MTA doktora, MTA KRTK RKI DTO, Vizi László Tamás rektorhelyettes, tanszékvezető, főiskolai tanár, Kodolányi János Főiskola, Rechnitzer János egyetemi tanár, tudományos tanácsadó, Széchenyi István Egyetem, MTA KRTK RKI Nyugat-magyarországi Osztály, Gulyás László, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem, Gábrity Molnár Irén, egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem Közgazdasági Kar Szabadka.

Délután kilenc párhuzamos szekcióban, egymást követően hangzottak el az előadások. A Partiumi Keresztény Egyetemről a DEMOGRÁFIA ÉS STATISZTIKA nevű szekcióban (Szekcióelnök: Laczka  Éva Zita, a KSH ny. elnökhelyettese) elhangzott Szilágyi Ferenc: “Típusok és trendek a Bihar megyei önkormányzatok korszerkezeti arculatában” c. és Debrenti Edith: “Tanítóképzős hallgatók probléma megoldási képességei” c. előadása.

A HATÁROK nevű szekcióban (Szekcióelnök: Pál Ágnes egyetemi magántanár Szegedi Tudományegyetem) halhattuk Zakota Zoltán: “A magyar-román határzónában rejlő lehetőségek” c. előadását. A konferencia remek lehetőség volt a szakmai kapcsolatok ápolására, létrehozására.

Img 9949

forrás: ptki.partium.ro