Megkezdődött az V. Partium konferencia

Pikó Stefánia

Multidiszciplináris konferencia kezdődött a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen csütörtökön Globális kihívások, regionális válaszok Kelet-Közép-Európában a poszt-COVID időszakban címmel. A számos aktuális témát érintő, kétnapos tudományos találkozón a plenáris előadásokat megelőzően dr. Szilágyi Ferenc (PKE) egyetemi docens köszöntötte a jelenlévőket az első program moderátoraként. Köszöntésében elmondta, legutóbb 2019-ben volt Partium konferencia, amelyet minden alkalommal a magyar tudomány ünnepének környékén szerveznek meg. A Partium konferencia egy olyan tudományos fórum, melynek keretében a különböző intézményekben dolgozó kutatók, kutatócsoportok munkáját lehet bemutatni, megismerni – tette hozzá.

Debrenti Edith tudományos igazgató tolmácsolta ezután dr. Pálfi József egyetemi rektor köszöntését, aki a református egység napjának ünnepségei miatt nem tudott személyesen jelen lenni a konferencia megnyitóján. A tudományos igazgató újdonságként kiemelte, az idei évben egy újabb szekció jött létre, a multidiszciplináris hallgatói szekció. „Ajándék, hogy újra találkozhatunk” – mondta, hozzátéve, sok bepótolnivalója van most az egyetemnek azután a hosszú, oktatók és diákok számára egyaránt nehézkes időszak után, amelyet úgy tűnik, magunk mögött hagyhatunk. Miklósné dr. Zakar Andrea (KRE) is köszöntötte az amfiteátrumot egészen megtöltő vendégsereget, kiemelve a Károli Gáspár Református Egyetem és a PKE több éves múltra visszatekintő együttműködését, melyet jól példáz a negyedik és a harmadik Partium konferencia közös megszervezése is. „Ez a találkozó lehetőséget jelent beszélgetésre, tudományos előadások megtartására, vélemények ütköztetésére, de ami a legfontosabb, közösségünk építésére, és további megerősítésére” – fogalmazott.

„Történészként mindig visszatérek a hagyományokhoz, Váradon a tudományművelésnek pedig nagy hagyománya van” – kezdte rövid köszöntőjét dr. Fleisz János, aki örömét fejezte ki a járvány utáni újabb személyes, tudományos találkozás iránt.

Az ünnepélyes megnyitó után prof. dr. Hajdú Zoltán (KRTK-RKK) tartotta meg elsőként előadását Ukrajna geopolitikai kihívásai a XXI. század első két évtizedében: belső polgárháború, külső megszállás, új államosodási kérdőjelek címmel. Izgalmas előadását követte prof. dr. Kocziszky György (Miskolci Egyetem), dr. Szendi Dóra (ME) és Veresné prof. dr. Somosi Mariann (ME) előadása Várható fejlődési pályák Kelet-Közép Európában: 2022–2026 címmel. Az első plenáris előadások sorát Tadamichi Yamamoto videofelvételen rögzített megszólalása zárta, aki az ENSZ-főtitkár korábbi afganisztáni különmegbízottja, Japán korábbi magyarországi nagykövete.

A délután az online is követhető Geopolitikai kerekasztallal, a Gazdaságtudomány 1. szekcióval, a Geopolitikai szekcióval, valamint a Regionálistudományi kerekasztallal folytatódott és állófogadással zárult.

 

Forrás:

ERDON - Megkezdődött az V. Partium konferencia

280645869 1130632357539520 7120223002938354340 n

forrás: www.partium.ro