Dr. Ludescher Gabriella vendégelőadásai

Dr. Ludescher Gabriella, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának adjunktusa a 2018. március 14-én elhangzott egyik vendégelőadásában (Partiumi identitás megélése a XX-ik században az elhurcoltatások tükrében) a  múlt egy darabját hozta el az egyetemi hallgatóság számára a szatmári svábok gulágtörténetével kapcsolatos kutatásának szuggesztív, hiteles és szemléletes  bemutatásával.

Az előadó a kényszermunkatáborokba elhurcoltak naplóírásaiból is olvasott fel a zömében szociológus és szociális munkás szakos hallgatókból álló megjelenteknek. “Az elhurcoltak, akik már csak kis számban élnek közöttünk, ezen időszak terheit cipelik, de ez a teher a hozzátartozóikat sem kíméli…..a fájdalom ennyi idő elteltével sem tűnt el, ez a trauma a közösségek, a társadalom szövetébe beépült.”

Az Erasmus+ oktatói mobilitás keretében megvalósult vendégelőadás második részében (A magyar vidék változásai) az előadó a szociális szövetkezeteknek a várostól távol fekvő, elszigetelt falvak életében betölthető lényeges szerepére világított rá.

Ludescher Gabi kép 1ludescher1ludescher2ludescher3ludescher4ludescher5ludescher6

forrás: szociologia.partium.ro